Etisk infrastruktur: att utveckla och tillämpa system som motverkar oetiska beteenden och främjar etiska beteenden

Vad är en etisk infrastruktur och hur bygger man långsiktigt upp ett förtroende för organisationens vilja och förmåga att lösa konflikter och social utsatthet på arbetsplatsen? Betydelsen av både formella och informella system samt hur de påverkar förekomsten av etiska respektive oetiska beteenden i organisationen. Vad ska rutiner och riktlinjer som främjar inkludering och likabehandling och motverkar oetiska beteenden innehålla? Vad krävs för att de ska användas och vara förebyggande? Hur ser man till att de utvärderas och revideras tillräckligt ofta? Det och mycket mer lär du dig på denna endagarskurs.

Beskrivning

En organisation med en fungerande etisk infrastruktur är väl förberedd om det uppstår kränkningar eller liknande oetiska beteenden. Medarbetarna i en sådan organisation har också ett förtroende för organisationens vilja och förmåga att hantera och lösa allvarliga konflikter på ett korrekt sätt. Detta innebär över tid ett starkare samarbetsklimat, en högre social tillit och betydligt lägre förekomst av kränkningar, trakasserier och mobbning. På denna kurs lär du dig hur ni som organisation långsiktigt och systematiskt bygger en genomtänkt och robust struktur med både formella och informella system – en etisk infrastruktur.

Betydelsen av tydliga och användbara arbetsmiljösystem

Fungerande policy, rutiner och riktlinjer är kraftfulla verktyg för att säkra den sociala arbetsmiljön, om de hålls levande och fullt ut tillämpas i verksamheten. Det är ett lagkrav att ha sådana system på plats, men det saknas ofta kunskap om hur tillämpningen av systemen bör se ut. Rätt utformade och tillämpade är dessa system kraftfulla verktyg för att påverka den sociala arbetsmiljön, med avtryck i både samarbetsklimat och organisatorisk kultur.

Sådana system kan inte köpas eller kopieras från andra verksamheter, utan måste utvecklas med varje organisations unika förutsättningar som utgångspunkt. Processen att utveckla sådana system är i sig både kompetenshöjande och starkt förebyggande.

På denna endagarskurs lär du dig allt du behöver veta om hur man utvecklar organisationens etiska infrastruktur. Vi går igenom viktiga element i innehållet både juridiskt och praktiskt. Vi talar ingående om hur man lägger upp en bra process för att arbeta med frågan, hur man effektivt implementerar sina system och ser till att få en bra effekt av dem.

Verklighetsnära kurs med konkreta exempel

Som en del av kursen utvärderas och diskuteras svagheter och styrkor i verkliga system från olika sammanhang, vilket ger en mycket bra verklighetsförankring.

Kursen ges som fristående kurs, eller som en del av certifieringsutbildningen till faktaundersökare.

Vem riktar sig kursen till?

Kursen passar alla arbetsgivarrepresentanter, fackliga, konsulter och företagshälsovård som arbetar med arbetsmiljöfrågor, inte bara dem som själva avser att utföra faktaundersökningar.

 

Innehåll
  • En plan för att förebygga och hantera kränkningar, mobbning och liknande som bryter mot arbetsmiljölagstiftningen. 
  • Hur ska man hantera klagomål på den psykosociala arbetsmiljön? 
  • Relevant lagstiftning inom området (arbetsmiljölagstiftning, diskrimineringslagstiftning mm).  
  • Hur ska arbetet med att ta fram lokala rutiner mot utsatthet på arbetet organiseras?
  • Exempel på viktigt innehåll i lokala rutiner och riktlinjer (arbetsmiljösystem) för den sociala arbetsmiljön. 
  • Betydelsen av implementering och efterlevnad. 
  • Olika aktörers roller (t.ex. chefer, HR, fackliga, skyddsombud). 
Föreläsare
Stefan Blomberg
Stefan Blomberg
Filosofie doktor och legitimerad psykolog
Stefan Blomberg är forskare och utbildare i eget företag samt på Arbets-och miljömedicin i Linköping och Linköpings universitet. Stefan är en av Sveriges mest erfarna och kunniga personer när det gäller mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier i arbetslivet. Han är författare till boken ”Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder” (2016) och är en omtyckt och flitigt anlitad föreläsare och expert. Under 2017 deltog han tillsammans med Morgan Alling i SVT:s teveserie Morgans Mission. Stefan har varit ordförande i Nationella föreningen för arbets- och organisationspsykologer. Han var också huvudförfattare till de nationella riktlinjerna för hantering av sociala hälsorisker på arbetet som Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK) publicerade 2021. Stefan är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Stefans doktorsavhandling Beware of Non-Supportive Leaders fick i april 2023 pris som årets avhandling på det årliga arbetsmedicinska vårmötet i Stockholm.
Ståle Einarsen
Ståle Einarsen
Professor i arbets- och organisationspsykologi
Ståle Valvatne Einarsen är professor i arbets- och organisationspsykologi vid universitet i Bergen. Han har i mer än 30 år forskat, undervisat och arbetat med fall som rör konflikter, mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier i arbetslivet. Han är världens mest citerade forskare inom området och har publicerat närmare 200 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter samt är författare och medförfattare till flera böcker, bl.a "Det gode arbeidsmiljø" (2000; 2011, 2021), "Ledelse på godt og vont" (2005, 2015), ”Den dyktige medarbeider” (2005; 2016); "Seksuell trakassering" (1993), "Mobbing og harde personkonflikter" (1994) och "Bullying and harassment in the workplace" (2003, 2011, 2020). Tillsammans med advokat Harald Pedersen, har han även gett ut boken "Håndtering av konflikter og trakasering i arbeidslivet: Jus og Psykologi" (2007, 2017, 2021). Ståle är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Ståle fick 2019 norska psykologförbundets innovationspris for sitt arbete med att utveckla metodik för att förebygga och hantera mobbning och kränkande särbehandling, alltså Faktaundersökningsmetodiken. Ståle är också hedersmedlem i European Academy of Occupational Health Psychology.
Varför läsa kursen?
  • Förebygg kränkningar och trakasserier – Lär dig bygga strukturer som främjar en trygg och rättvis arbetsmiljö
  • Få verktygen för att utveckla och tillämpa arbetsmiljösystem som verkligen fungerar.
  • Verklighetsnära lärande – Diskutera och analysera riktiga exempel för djupare förståelse och bättre tillämpning
  • Stärk socialt förtroende – Skapa en organisation där medarbetarna känner tillit till ledningens förmåga att hantera konflikter korrekt.
Ämnesområde
Mobbning och kränkande särbehandling
Utbildningsnivå
Specialiserande
Pris
9 900 kr/person
Omfattning

En utbildningsdag 8.30-17.00

Pris: 9 900 kr/ person inklusive kursmaterial lunch och fika.

 

Kurstillfällen
04 juni 2025
Näsby Slott, Täby

Vill du veta mer eller passar inte något av datumen?

Anmäl ditt intresse här för vidare information om nya kunskaper.

Kontakt
Isabella Norén Creutz
Isabella Norén Creutz
Jag hjälper dig om du har några frågor om utbildningen.

Anmäl dig till utbildningen

En organisation med en stark etisk infrastruktur bygger långsiktigt förtroende och förebygger oetiska beteenden. På denna kurs lär du dig att skapa hållbara system som stärker arbetsmiljön, löser konflikter effektivt och främjar en inkluderande och rättvis kultur.