Faktaundersökning -du lär dig en rättvis och transparent metodik i enlighet med internationell ”best practice” och som följer svensk arbetsmiljölagstiftning.
Beskrivning
I Faktaundersökning grundkurs lär du dig om metoden Faktaundersökning som under mer än 15 års tid har använts för att genomföra utredningar av påståenden om att kränkningar, mobbning, trakasserier eller liknande förekommer på arbetsplatsen. Metodiken och dess principer användes först i engelskt arbetsliv och har sedan lärts ut till långt över 1000 utredare, i bland annat Sverige, Norge, Danmark och Island. Metodiken är både baserad på internationella avtal/internationell lagstiftning liksom anpassad till aktuell svensk arbetsmiljölagstiftning. Metodiken med dess principer om saklighet, replikrätt och rättvis hantering ansluter dessutom fullt ut till de rekommendationer och principer som lyfts fram i de nationella riktlinjerna för hantering av sociala hälsorisker på arbetet – kränkande särbehandling och mobbning, publicerat av Myndigheten för arbetsmiljökunskap i maj 2021.
Med Faktaundersökning får företag och organisationer en enhetlig modell för att förebygga och arbeta med mobbningsproblematik på ett etiskt och juridiskt korrekt sätt.
Undervisningen består av föreläsningar, grupparbeten och gemensamma diskussioner och reflektioner, varvat med praktiska övningar där simulering av faktaundersökningar ingår som en del. Kurserna har både svensk- och norsktalande föreläsare.
Bland kursens utbildningsmaterial ingår bland annat boken Faktaundersökning – utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem av Ståle Einarsen, Harald Pedersen, Helge Hoel och Stefan Blomberg, utgiven på Studentlitteratur 2020.
Utbildningen ger goda möjligheter att använda metodiken i din verksamhet. Den är första steget i processen mot att bli certifierad faktaundersökare.
Vem riktar sig kursen Faktaundersökning grundkurs (steg 1) till?
Utbildningen passar den som vill kunna genomföra faktaundersökningar, eller som har arbetsmiljöansvar och beställer arbetsmiljöutredningar. Den kan också vara aktuell för t.ex. huvudskyddsombud eller regionala skyddsombud som konsulteras i frågor om kränkningar. Vanliga deltagare på utbildningen är organisationskonsulter, psykologer, HR-personal, chefer, förtroendevalda, skyddsombud, jurister/advokater, revisorer med flera.