Faktaundersökning fördjupningskurs (steg 2)

Fördjupa dig ytterligare i metoden Faktaundersökning och dela erfarenheter med andra som praktiserar metoden.
Sagt om utbildningen
Väldigt engagerade föreläsare och intressant ämne som gjorde att jag satt på helspänn så jag inte skulle missa något. Det var också väldigt bra gruppövningar och bra upplägg.
Marie Croona, HR-specialist, Göteborgs Stad
Mycket bra innehåll med kunniga och engagerade föreläsare. Bra att varva case-diskussioner och föreläsningar. Jättebra med ett längre avsnitt med rollspel och diskussion efteråt.
Inga-Lill Johansson, HR-specialist, Göteborgs Stad

Beskrivning

Detta är en fördjupningskurs och uppföljning av vår tredagarskurs Faktaundersökning grundkurs (steg 1). Kursen ger ytterligare övning och fördjupning i metodiken och kan därför bara genomgås av den som redan har genomfört steg 1. Kursen ingår i certifieringsutbildningen för faktaundersökare. Man kan med fördel kombinera kursen med Mobbning och kränkande särbehandling: att utveckla rutiner och riktlinjer. Dessa erbjuds alltid i anslutning till varandra.

Centrala delar i denna fördjupningskurs är mer praktisk träning i intervjuteknik och genomförandet av faktaundersökningar. Vi tränar vidare på lagtillämpning (subsumtion), fördjupar oss i rapportskrivandet och klargör juridiska förhållanden. På denna kurs medverkar också våra jurister, Oscar Fredriksson från Starck & Partner och Harald Pedersen från Arbeidsmiljøspesialistene. De utvecklar frågor kring de juridiska fallgropar, dilemman och utmaningar man kan möta i arbetet med faktaundersökningar. Fördjupningskursen går också igenom rapportering av utredningar samt lämpliga åtgärder och efterarbete. 

En annan viktig del av utbildningen är erfarenhetsutbyte och arbetet med praktiska fall. Deltagarna har möjlighet att få råd om egna ärenden och dilemman.

Vem riktar sig kursen Faktaundersökning fördjupningskurs (steg 2) till?

Kursen är för dig som gått Faktaundersökning grundkurs och som vill fördjupa kunskaperna ytterligare. Den är en del av certifieringsutbildningen för faktaundersökare.

Innehåll
  • Mer praktisk träning i Faktaundersökning
  • Intervjuträning
  • Träning i subsumtion
  • Juridisk genomgång
  • Mer om att skriva rapport
  • Mer om uppföljningsarbetet
  • Möjlighet till juridiska förtydliganden
  • Råd om egna ärenden
  • Kompetenskrav på Faktaundersökare och för certifiering
Föreläsare
Stefan Blomberg
Stefan Blomberg
Filosofie doktor och legitimerad psykolog
Stefan Blomberg är forskare och utbildare i eget företag samt på Arbets-och miljömedicin i Linköping och Linköpings universitet. Stefan är en av Sveriges mest erfarna och kunniga personer när det gäller mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier i arbetslivet. Han är författare till boken ”Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder” (2016) och är en omtyckt och flitigt anlitad föreläsare och expert. Under 2017 deltog han tillsammans med Morgan Alling i SVT:s teveserie Morgans Mission. Stefan har varit ordförande i Nationella föreningen för arbets- och organisationspsykologer. Han var också huvudförfattare till de nationella riktlinjerna för hantering av sociala hälsorisker på arbetet som Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK) publicerade 2021. Stefan är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Stefans doktorsavhandling Beware of Non-Supportive Leaders fick i april 2023 pris som årets avhandling på det årliga arbetsmedicinska vårmötet i Stockholm.
Ståle Einarsen
Ståle Einarsen
Professor i arbets- och organisationspsykologi
Ståle Valvatne Einarsen är professor i arbets- och organisationspsykologi vid universitet i Bergen. Han har i mer än 30 år forskat, undervisat och arbetat med fall som rör konflikter, mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier i arbetslivet. Han är världens mest citerade forskare inom området och har publicerat närmare 200 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter samt är författare och medförfattare till flera böcker, bl.a "Det gode arbeidsmiljø" (2000; 2011, 2021), "Ledelse på godt og vont" (2005, 2015), ”Den dyktige medarbeider” (2005; 2016); "Seksuell trakassering" (1993), "Mobbing og harde personkonflikter" (1994) och "Bullying and harassment in the workplace" (2003, 2011, 2020). Tillsammans med advokat Harald Pedersen, har han även gett ut boken "Håndtering av konflikter og trakasering i arbeidslivet: Jus og Psykologi" (2007, 2017, 2021). Ståle är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020. Ståle fick 2019 norska psykologförbundets innovationspris for sitt arbete med att utveckla metodik för att förebygga och hantera mobbning och kränkande särbehandling, alltså Faktaundersökningsmetodiken. Ståle är också hedersmedlem i European Academy of Occupational Health Psychology.
Harald Pedersen
Harald Pedersen
Advokat och specialist inom arbetsmiljörätt
Harald Pedersen arbetar till vardags på Arbeidsrettsadvokatene i Oslo. Tidigare har han varit rådgivare vid Norges juristförbund och arbetat på norska arbetsmiljöverket där han hade ansvar för ämnesområdet psykosocial arbetsmiljö. Han har också varit huvudskyddsombud, förtroendevald och medlem i skyddskommitté. Harald Pedersen är författare till ”Arbeidsmiljølovens § 12 og psykososialt arbeidsmiljø” (2002), till ”Håndtering av konflikter og trakassering i arbeidslivet” (2007, 2017, 2021) och medförfattare i bok- och internetprojektet ”Arbeidsrett.no” (2006), som är en kommenterad utgåva av norska arbetsmiljölagen med tillhörande regelverk. Harald Pedersen har lång erfarenhet som rådgivare för både arbetsgivare och anställda i arbetsmiljö- och konfliktärenden och är en av Norges främsta experter på arbetsrätt. Han är en eftertraktad och inspirerande föredrags-hållare. Harald är också en av författarna till boken ”Faktaundersökning - utredningsmetodik för kränkande särbehandling och svåra arbetsmiljöproblem” som publicerades 2020.
Oscar Fredriksson
Oscar Fredriksson
Jurist och utredningschef på Starck & Partner
Oscar Fredriksson är jurist från Uppsala universitet med en bred ledarskaps- och chefserfarenhet från såväl ideell verksamhet som näringsliv och offentlig förvaltning. Han har bland annat varit kommundirektör samt utredare och sakkunnig vid Regeringskansliet och Näringslivets regelnämnd och under en lång period även ledamot i Svenska Röda korsets styrelse. Förutom examen i juridik har han även examen i socialpsykologi samt examen i filosofi med genusteoretisk inriktning. Under de senaste fem åren har han arbetat heltid som juridisk expert med fokus på utredningar av kränkningar, trakasserier och mobbing och han är även en uppskattad föreläsare inom detta område.
Varför läsa kursen?
  • Få mer praktisk träning i intervjuteknik, subsumtion och rapportskrivning.
  • Byt erfarenheter och skapa kontakter med andra faktaundersökare!
  • Diskutera frågor och dilemman från egna utredningar med experterna!
  • Kursen är ett steg mot att bli certifierad faktaundersökare.
Andra som har genomfört den här utbildningen
Ämnesområde
Mobbning och kränkande särbehandling
Utbildningsnivå
Specialiserande
Pris
19 800 kr/person
utbildning med internat
Omfattning

2 dagar intensivutbildning, se nedan vilka utbildningstillfällen som är digitala eller på plats!

Internat - Första dagen startar med smörgås och kaffe från 9.30, sista dagen slutar 16.00. Pris 19 800 kr/person

 

Kurstillfällen
02 juni 2025
Villa Lovik Hotell, Stockholm

Vill du veta mer eller passar inte något av datumen?

Anmäl ditt intresse här för vidare information om nya kunskaper.

Kontakt
Isabella Norén Creutz
Isabella Norén Creutz
Jag hjälper dig om du har några frågor om utbildningen.

Anmäl dig till utbildningen

Fördjupa dig ytterligare i metoden Faktaundersökning. Kursen är ett steg mot att bli certifierad faktaundersökare.