Lär dig genomföra en skyddsrond för att upptäcka risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, sådan som påverkar den psykiska hälsan, arbetsglädjen och motivationen.
Sagt om utbildningen
När människor kommer från offentlig sektor, myndigheter och privata företag, är skyddsombud respektive arbetsgivarrepresentanter så blir det en väldigt intressant mix och viktiga diskussioner.
Madeleine Wernberg, HR-specialist, Försvarsmakten, Stockholm
Jag har fått de praktiska verktygen för att kunna arbeta förebyggande, framförallt med kränkande särbehandling och mobbning på arbetsplatsen.
Olle Åkerlund, Kassaföreståndare, IF Metall
Beskrivning
Den psykosociala arbetsmiljön handlar om hur vi agerar människor emellan, hur vi mår och upplever vårt arbete. En psykosocial skyddsrond är en kartläggning av hur arbetsmiljön påverkar hälsotillståndet, det vill säga vilka psykosociala konsekvenser som den sociala- och organisatoriska arbetsmiljön har för den enskilda individen.
Risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön upplevs ofta svårare att upptäcka och hantera än risker i den fysiska arbetsmiljön. Genom att gå en utbildning i psykosocial skyddsrond får du de praktiska verktygen du behöver för att upptäcka risker och främja en god psykosocial miljö på din arbetsplats.
Kursen är en heldagsutbildning där föreläsning varvas med gruppövningar, konkreta exempel, diskussioner och deltagarnas egna frågor.
Vem riktar sig kursen Psykosocial skyddsrond till?
Kursen passar både arbetsgivarrepresentanter: chefer och arbetstagarrepresentanter: skydds- eller arbetsmiljöombud.
Innehåll
Hur utförs psykosociala skyddsronder?
Vilka metoder finns för kartläggning av skyddsronder?
Hur ska resultaten utvärderas och bedömas?
Vilka lagar, regler och föreskrifter styr arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön?
Hur kan psykosociala frågor hanteras professionellt och systematiskt?
Vilka begrepp är viktiga inom organisatorisk och social arbetsmiljö?
Hur kan man identifiera risker och arbeta förebyggande?
Föreläsare
Estelle Larsson Ekholm
Arbetsmiljöspecialist
Estelle har en doktorsexamen inom miljökemi och har även mångårig erfarenhet av att bedriva och utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet från såväl industri som offentlig verksamhet. Hon har också arbetat som konsult inom arbetsmiljöområdet. Hennes specialistområde är den svenska arbetsmiljölagstiftningen och dess omsättning i praktiken samt kemiska arbetsmiljörisker och hon har lång erfarenhet av att utveckla och leda arbetsmiljöutbildningar där hon förmedlar sin kunskap på ett både pedagogiskt och engagerande sätt.
Varför läsa kursen?
Se sambanden mellan arbetsmiljö och verksamhetsutveckling.
Få konkreta metoder för den psykosociala arbetsmiljön.
Bli trygg i din roll och få koll på ditt ansvar!
Lär dig upptäcka arbetsmiljörisker som påverkar psykisk hälsa
Lär dig arbeta förebyggande inom organisatorisk och social arbetsmiljö – genomför en psykosocial skyddsrond efter heldagsutbildning hos Arbetsmiljöforum.