Beskrivning
En organisation med en fungerande etisk infrastruktur är väl förberedd om det uppstår kränkningar eller liknande oetiska beteenden. Medarbetarna i en sådan organisation har också ett förtroende för organisationens vilja och förmåga att hantera och lösa allvarliga konflikter på ett korrekt sätt. Detta innebär över tid ett starkare samarbetsklimat, en högre social tillit och betydligt lägre förekomst av kränkningar, trakasserier och mobbning. På denna kurs lär du dig hur ni som organisation långsiktigt och systematiskt bygger en genomtänkt och robust struktur med både formella och informella system – en etisk infrastruktur.
Betydelsen av tydliga och användbara arbetsmiljösystem
Fungerande policy, rutiner och riktlinjer är kraftfulla verktyg för att säkra den sociala arbetsmiljön, om de hålls levande och fullt ut tillämpas i verksamheten. Det är ett lagkrav att ha sådana system på plats, men det saknas ofta kunskap om hur tillämpningen av systemen bör se ut. Rätt utformade och tillämpade är dessa system kraftfulla verktyg för att påverka den sociala arbetsmiljön, med avtryck i både samarbetsklimat och organisatorisk kultur.
Sådana system kan inte köpas eller kopieras från andra verksamheter, utan måste utvecklas med varje organisations unika förutsättningar som utgångspunkt. Processen att utveckla sådana system är i sig både kompetenshöjande och starkt förebyggande.
På denna endagarskurs lär du dig allt du behöver veta om hur man utvecklar organisationens etiska infrastruktur. Vi går igenom viktiga element i innehållet både juridiskt och praktiskt. Vi talar ingående om hur man lägger upp en bra process för att arbeta med frågan, hur man effektivt implementerar sina system och ser till att få en bra effekt av dem.
Innehåll:
- En plan för att förebygga och hantera kränkningar, mobbning och liknande som bryter mot arbetsmiljölagstiftningen.
- Hur ska man hantera klagomål på den psykosociala arbetsmiljön?
- Relevant lagstiftning inom området (arbetsmiljölagstiftning, diskrimineringslagstiftning mm).
- Hur ska arbetet med att ta fram lokala rutiner mot utsatthet på arbetet organiseras?
- Exempel på viktigt innehåll i lokala rutiner och riktlinjer (arbetsmiljösystem) för den sociala arbetsmiljön.
- Betydelsen av implementering och efterlevnad.
- Olika aktörers roller (t.ex. chefer, HR, fackliga, skyddsombud).
Verklighetsnära kurs med konkreta exempel
Som en del av kursen utvärderas och diskuteras svagheter och styrkor i verkliga system från olika sammanhang, vilket ger en mycket bra verklighetsförankring.
Kursen ges som fristående kurs, eller som en del av certifieringsutbildningen till faktaundersökare.
Vem riktar sig kursen till?
Kursen passar alla arbetsgivarrepresentanter, fackliga, konsulter och företagshälsovård som arbetar med arbetsmiljöfrågor, inte bara dem som själva avser att utföra faktaundersökningar.