Allt du behöver inför 2025 – säkerställ att du är redo för årets stora förändringar!

Säkra en stark start på året och förbered din organisation på de viktigaste förändringarna 2025 har att erbjuda! Arbetsmiljöforum bjuder in arbetsgivare, HR-specialister och chefer till en späckad konferens med fokus på nya EU-lagar, arbetsrättsliga uppdateringar och strategiska arbetsmiljöfrågor. Här får du praktiska råd och färska insikter som hjälper er att ligga steget före – från lönetransparens och rättssäker uppsägning till regler kring AI och arbetstider. Ta chansen att skapa trygghet och hållbarhet i din verksamhet i en tid av förändring!

Beskrivning

Under en fullspäckad digital halvdag ger experter inom arbetsmiljö, arbetsrätt, AI och ledarskap dig de senaste insikterna om kommande EU-lagar, nya riktlinjer och praktiska råd för att stärka din organisation i en föränderlig tid.

Vi lyfter de mest avgörande frågorna som påverkar din organisation under 2025:

  • Lönetransparens och jämställdhet – Vad innebär kraven på ökad öppenhet, och hur stärker det er attraktionskraft som arbetsgivare?
  • Säker och rättssäker uppsägning – Med de senaste rättsliga förändringarna och AD-domarna får du full koll på hur du undviker fallgropar i personalfrågor.
  • Ny lagstiftning kring arbetskraftsinhyrning – Få insikt i EUs
    uppdaterade regler och hur de påverkar användningen av konsulter och inhyrd personal.
  • AI i arbetslivet – Från effektiva HR-processer till välmående medarbetare –i lär dg hur AI blir ett kraftfullt verktyg för framtidens arbetsplats. Vi tar även upp EUs planer på reglering av AI och vad arbetsgivare bör känna till om framtida krav på teknik och etik.

Varför delta?

Denna konferens hjälper dig som arbetsgivare, HR-ansvarig eller chef att förbereda din organisation för 2025 med en handlingsplan för kommande förändringar inom arbetsmiljö och arbetsrätt. Få strategiska insikter, håll dig uppdaterad och stärk organisationens förmåga att möta framtidens arbetsmarknadskrav.

Anmäl dig idag och säkerställ att din organisation är redo för 2025!

Innehåll

Vägledning i arbetsgivaransvar - aktuella rättsfall och nya krav inom arbetsrätten med Ingrid Clementson

Under denna punkt guidar Ingrid oss genom de senaste rättsfallen som ställer skarpare krav på arbetsgivaransvaret. Med fokus på aktuella AD-domar, förklarar hon tydligt vad som numera krävs av arbetsgivaren för att uppsägningar ska anses ha sakliga skäl. Hon tar också upp en dom om bedrägeri där en arbetstagare lurat till sig sjuklön – en ögonöppnare kring hur viktiga kontroller och rutiner är för att säkerställa rättssäkerhet i personalhanteringen.

EU-rättens påverkan på deltidsarbete - så anpassar du arbetstidsavtalen med Niklas Selberg

Niklas ger en ingående genomgång av hur EU-rättens regler påverkar svenska avtal om övertid och mertid, med särskilt fokus på deltidsanställda. Han förklarar de aktuella frågorna kring hur kollektivavtal om deltidsarbete kan stå i konflikt med EUs principer, och vad detta innebär för arbetsgivare och HR.

Genom konkreta exempel och en djup förståelse för EU-regleringens påverkan, guidar Niklas deltagarna genom både de utmaningar och de möjligheter som följer med dessa förändringar. Hans insikter och analyser ger en ovärderlig vägledning för arbetsgivare som vill säkerställa att deras arbetstidsavtal både följer nationella och internationella lagar, och på så sätt undvika juridiska fallgropar.

AI i arbetslivet -lär dig hur AI blir ett kraftfullt verktyg för framtidens arbetsplats med Margareta Svaneby

Margareta Svaneby, VD, legitimerad psykolog och expert inom ledarskap och transformation, guidar dig genom både möjligheterna och utmaningarna med AI i arbetslivet. Med sin långa erfarenhet av förändringsledning visar Margareta hur AI kan användas som ett strategiskt verktyg för att stärka organisationer och förbättra arbetsmiljön. Hon delar insikter om hur AI kan integreras på ett sätt som är i linje med arbetsmiljölagstiftningen och ger konkreta exempel på hur företag kan förbereda sig inför 2025.

Nya AFS:arna – anpassa er arbetsmiljö efter de nya riktlinjerna med Karin Lindblom

Karin ger oss de senaste insikterna om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter (AFS) som träder i kraft 2025. Under hennes pass får du reda på vad de nya reglerna innebär för er arbetsmiljö och hur ni kan förbereda er för att möta de förändringar som kommer.

Karin kommer att ge konkreta exempel på hur arbetsmiljöarbetet kan stärkas genom att implementera de nya AFS:arna och hur ni kan skapa en mer hållbar arbetsmiljö som gynnar både chefer och medarbetare. Hon kommer också att diskutera de mest kritiska områdena för arbetsgivare att fokusera på för att säkerställa både en trygg och effektiv arbetsplats under det kommande året.

 

Föreläsare
Ingrid Clementson
Ingrid Clementson
Senior arbetsrättsjurist
Ingrid Clementson är en erfaren specialist inom arbetsrätt och grundare av hrlegal.se. Med över 20 års expertis hjälper hon företag att förstå och navigera komplexa juridiska frågor inom arbetsrätt, HR och arbetsmiljö. Ingrid har en djup förståelse för arbetsrättsliga principer och arbetar dagligen med frågor som påverkar både arbetsgivare och medarbetare.
Niklas Selberg
Niklas Selberg
Expert på arbetsrätt och EU-reglering
Niklas Selberg är kursansvarig lärare och specialist inom arbetsrätt, med särskilt fokus på EU-lagstiftning och dess inverkan på svensk arbetsmarknad. Som författare till flera artiklar om arbetsrättens utveckling analyserar Niklas regelbundet frågor kring bl.a. arbetstid och kollektivavtal.
Margareta Svaneby
Margareta Svaneby
VD och expert inom ledarskap och transformation
Margareta är en erfaren VD och legitimerad psykolog med över 20 års erfarenhet av att stötta organisationer och ledare i förändringsarbete och strategisk transformation. Hon har en omfattande bakgrund inom ledarskapsutveckling och förändringsledning, där hon framgångsrikt guidat företag genom komplexa processer för att skapa hållbara arbetsmiljöer. Med sin unika kombination av psykologisk expertis och affärsmässig erfarenhet är Margareta en ovärderlig resurs för företag som vill förstå och implementera AI på ett sätt som stärker ledarskapet inför 2025 och framåt.
Karin Lindblom
Karin Lindblom
Leg. Psykolog och organisationskonsult
Karin är en erfaren psykolog och organisationskonsult med lång erfarenhet inom gruppdynamik, organisationsutveckling och ledarskap. Hon brinner för att hjälpa organisationer att utvecklas genom att främja positiva arbetsmiljöer, stärkt ledarskap och optimering av gruppers samarbete. Hon är en eftertraktad talare och utbildare, känd för sina insiktsfulla och praktiska föreläsningar som inspirerar till förändring.
Varför läsa kursen?
  • Säkerställ att du är redo för alla stora förändringar som sker 2025
  • Få konkreta råd på vad ni behöver göra för att uppfylla nya lönetransparensdirektivet
  • Ställ frågor till våra experter
Ämnesområde
Arbetsmiljö
Utbildningsnivå
Bas
Pris
4 500 kr/person
Gå 5 betala för 4!
Omfattning

Digital halvdagskonferens

Tid: 08:30-12:00

 

08:30-08:40 | Välkomnande och introduktion

Presentation av dagens upplägg och talare, samt praktisk information.

Moderator: Margareta Svaneby

 

08:40-09:30 | Vägledning i arbetsgivaransvar – aktuella rättsfall och nya krav inom arbetsrätten

Fördjupad genomgång av aktuella AD-domar och förändringar i arbetsrätten.

Talare: Ingrid Clementson

 

09:30-10:10 | EU-rättens påverkan på deltidsarbete – så anpassar du arbetstidsavtalen

Genomgång av hur EU:s regler påverkar svenska avtal om övertid och mertid, särskilt för deltidsanställda.

Talare: Niklas Selberg

 

10:10-10:20 | Kort paus

 

10:20-11:00 |AI i arbetslivet – lär dig hur AI blir ett kraftfullt verktyg för framtidens arbetsplats

Hur AI kan användas strategiskt för att förbättra arbetsmiljön och organisationens styrka.

Talare: Margareta Svaneby

 

11:00-11:40 | Nya AFS:arna – anpassa er arbetsmiljö efter de nya riktlinjerna

Insikter om de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som träder i kraft 2025.

Talare: Karin Lindblom

 

11:40-12:00 | Avslutande diskussion och summering

Kort summering av dagens viktigaste insikter från alla föreläsare, samt reflektioner och möjlighet för deltagarna att ställa ytterligare frågor via chatten.

Moderator: Margareta Svaneby

Kurstillfällen