Beskrivning
Utbildningen bygger på föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur den förhåller sig till Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Det är en praktisk utbildning som fokuserar på verkliga utmaningar och handfasta arbetssätt.
Vi tittar på hur arbetsmiljöfaktorer visar sig inom föreskriftens olika områden och hur det konkret kan se ut. Vilka faktorer ska du ha koll på? Och hur bär du dig åt?
Arbetsmiljöarbetet kopplas samman med verksamhetsutveckling och chefens och skyddsombudens vardagliga arbete. Syftet är att ge stöd och inspiration att utveckla arbetsmiljön i samverkan med personalgruppen.
Utbildningen kan göras som punktinsats för en enskild deltagare eller som gemensam kunskapsplattform för samtliga chefer. Den kan användas både som en grundkurs i arbetsmiljöarbete för verksamheter som främst har organisatoriska och sociala arbetsmiljöfaktorer, och som fördjupningskurs för dem som redan har kunskaper som motsvarar BAM eller SAM.
Innehåll:
- Vad säger föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö?
- Hur ser sambandet ut mellan OSA och SAM?
- Vad innebär risk- och friskfaktorer och hur kan vi arbeta med dem?
- Tydligt uppdrag
- Balanserad arbetsbelastning
- Arbetstider och återhämtning
- Vänligt gruppklimat
- Vad är en åtgärd?
- Metoder för riskbedömning
Varför en digital utbildning?
En digital utbildning är mer flexibel för dig som exempelvis har svårt att komma ifrån, eller bor en bit bort. Det är du själv som bestämmer när, var och i vilken takt du ska genomföra utbildningen. Dessutom kan du när som helst gå tillbaka och repetera avsnitt när du vill under tre månader.
Vem riktar sig Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) till?
Kursen passar både arbetsgivarrepresentanter: chefer och arbetstagarrepresentanter: skyddsombud eller arbetsmiljöombud.