Kris och beredskap

En konferensdag som handlar om hur ni ska agera som organisation i händelse av kris och vilken beredskap som behöver finnas på plats! Hur minimerar vi skadorna om det osannolika inträffar?

Platser kvar Utsålt Utsålt Få platser kvar Få platser kvar

5 900 kr

Beskrivning

En konferens som tittar på kris och beredskap ur ett företagsperspektiv. Bland våra föreläsare kommer du finna både experter, praktiker och exempel på hur andra gjort.

Studier visar att organisationer och företag som har en god krisberedskap har lättare att återhämta sig efter händelsen, de har inte lika höga kostnader i samband med kriser eller olyckor. Dessutom visar det sig att de har mindre arbetsolyckor och tillbud. Att vara förberedd minskar således skadorna av en allvarlig händelse eller kris.

Hur förbereder man sig som individ på att ta hand om det oväntade? Hur förbereder man sig som organisation på att ta hand om det oväntade? Varför är det viktigt att ha en kommunikationsplan både internt och externt? Vad säger lagen om kraven på företag som har beredskapskrav?

Omfattning

1 dag 09.00-16.00
Konferensen arrangeras fysiskt i Stockholm, men det kommer även att gå att delta digitalt via Zoom.

Datum

  • Boka direkt Boka direkt

Vill du veta mer eller passar inte något av datumen?

Anmäl ditt intresse här för vidare information om nya kunskaper.

Jag vill veta mer ›

Program

  • Krishantering och Krisberedskap – hur hanterar man det oförutsägbara som organisation

    09:00 – 09:15
    Registrering & Välkomstkaffe
    Deltagarna samlas, mingel och kaffe.

    09:15 – 09:30 Inledning & Välkomsttal
    Talare: Konferensvärd

    Introduktion till dagens program.

    09:30 – 10:10 Förebyggande åtgärder och riskhantering: Att vara förberedd
    Talare: Erika Widmark, Organisations och ledarskapskonsult

    I Arbetsmiljöverkets föreskrift (2023:2), betonar man att på varje arbetsplats måste det finnas den nödvändiga beredskapen och de etablerade rutinerna för första hjälpen och krisstöd som krävs enligt verksamhetens art, omfattning och specifika risker. Men vad betyder egentligen detta och vad ska en kris och beredskapsplan innehålla?

    10:10 – 10:30 Kaffepaus & Mingel

    10:30 – 11:30 Vad sker när en kris uppstår?
    Talare: Lottie Knutson, krishanteringsexpert

    Lottie Knutsons omfattande yrkeserfarenhet och hennes nära möten med stora kriser och förändringar har gjort henne till en expert inom kommunikation, krishantering och kristräning. Hon har en djup förståelse för de strategier som kan hjälpa oss att hantera de utmaningar som olika typer av kriser medför.

    11:30 – 12:30 Människors olikheter i kris – risk och resiliensfaktorer
    Talare: Per Calleberg, Leg. Psykolog, Krisspecialist & konsult på Brolinwestrell AB
    Per kommer att beskriva vad vi, utifrån de senaste 20 årens forskning, vet om hur människor återhämtar sig efter allvarliga och påfrestande händelser och vilka faktorer som påverkar såväl återhämtning som risken för traumatisering. Han kommer också att ta upp krisers olika emotionella innehåll: hotkriser (rädsla), förlustkriser (sorg), ansvarskriser (skuld) och kränkningskriser (ilska).

    12:30 – 13:30 Lunch

    13:30 – 14:00 Människors olikheter i kris – risk och resiliensfaktorer
    Talare: Per Calleberg, Leg. Psykolog, Krisspecialist & konsult på Brolinwestrell AB
    Per kommer att ta upp vad man bör tänka på när man möter människor som varit med om svåra upplevelser, både i det korta perspektivet och vad drabbade behöver på längre sikt. Han kommer också att belysa hur man avgör om och när en drabbad person bör hänvisas till professionell bedömning och eventuell traumabehandling. I det sammanhanget kommer han också att kort beskriva strategier och metoder för traumabehandling och vad som anses vara de verksamma komponenterna i traumabehandling.

    14:00 – 15:00 Ledarskapets roll vid kris!
    Talare: Margareta Svaneby, VD och expert inom ledarskap och transformation

    Hur särskiljer sig ledarskapet i en kris och hur kan ledningen förbereda sig för det ofattbara?

    Vilka problem kommer en chef ställas inför i en krissituation? Hur ska en chef agera före under och efter krisen? Hur kan chefer förberedas för liknande situationer? Hur balanserar och prioriterar man som chef?

    15:00 – 15:20 Kaffepaus & Mingel

    15:20 – 16:00 Exempel från verkligheten
    Talare: Kommer inom kort

    • Här berättar ett företag om hur krisens olika skeenden påverkade organisationen.

     

    16:00 Avslutning & Tack för idag

Föreläsare

  • Lottie Knutson

    Krishanteringsexpert

    Lottie Knutsons omfattande yrkeserfarenhet och hennes nära möten med stora kriser som Tsunamin har gjort henne till en expert inom kommunikation, krishantering och kristräning. Hon har en djup förståelse för de strategier som kan hjälpa oss att hantera de utmaningar som olika typer av kriser medför.

  • Margareta Svaneby

    VD och expert inom ledarskap och transformation

    Margareta är en erfaren VD och legitimerad psykolog med över 20 års erfarenhet av att stötta organisationer och ledare i förändringsarbete och strategisk transformation. Hon har en omfattande bakgrund inom ledarskapsutveckling och förändringsledning, där hon framgångsrikt guidat företag genom komplexa processer för att skapa hållbara arbetsmiljöer. Med sin unika kombination av psykologisk expertis och affärsmässig erfarenhet är Margareta en ovärderlig resurs för företag som vill förstå och implementera AI på ett sätt som stärker ledarskapet inför 2025 och framåt.

  • Erika Widmark

    Organisations och ledarskapskonsult

    Erika är organisations- och ledarskapskonsult och har tidigare arbetat ca 15 år som chef på olika nivåer, är utbildad inom organisation och ledarskap samt diplomerad coach. Hon är utbildad inom krisstöd och stabsledning och har bland annat suttit i styrgruppen för krisberedskap och civilt försvar på ett av Sveriges universitetssjukhus, samt arbetat med krisstöd under terrorattacken på Drottninggatan och under pandemin.

  • Per Calleberg

    Leg.psykolog

    Per Calleberg är leg. psykolog och har även en fil. kand i biologi. Han arbetar som krisspecialist på BrolinWestrell AB. Han har arbetat med krishantering i svenskt arbetsliv sedan 2005, ett arbete som omfattat allt från utbildning och krisövning till stöd till krisansvariga och traumabehandling efter allvarliga händelser av skiftande karaktär och omfattning. Ärendena har handlat om bland annat hot och våld, oväntade dödsfall, självmord, arbetsplats- och transportolyckor, terrorattacker, förskingrings- och barnpornografibrott. Per föreläser om krishantering och krisstöd både inom arbetslivet och den akademiska världen, bland annat på Psykologprogrammet på Karolinska Institutet. Per är också medförfattare till boken ”Krishantering i arbetslivet” (Studentlitteratur, 2011, 2016 och 2022).

Kontaktperson

  • Jonas Gustafsson

    Jag hjälper dig om du har några frågor om utbildningen.

    [email protected]
    0586-421 06

Anmäl dig till
kr
,
  • ,
Lägg till deltagare
Deltagare {{$index+1}}
Lägg till deltagare
Epost adress måste anges och varje delatagare måste ha en unik adress
Lägg i varukorg

Relaterade utbildningar


Lägger till i kundvagnen

  • x