Beskrivning
Att arbetstiderna ska vara hälsosamma är ett krav i OSA-föreskriften (Organisatorisk och social arbetsmiljö). Samtidigt vet vi att nattarbete och oregelbundna arbetstider riskerar att orsaka sömnbrist och störning av den biologiska klockan. Risken ökar för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer och att dö i förtid.
Dåliga scheman ökar riskerna och bra scheman minskar dem. Men inte ens ett bra skiftschema innebär någon 100% garanti för att hälsoriskerna är låga. Skiftarbetarna och arbetsgivaren har ett delat ansvar för att skapa en långsiktigt hållbar arbetssituation så att ohälsa som beror på arbetstiderna minimeras.
På den här utbildningen får du ta del av den senaste och viktigaste forskningen om arbetstider, hälsa och sömn. Du får veta vad som utgör riskfaktorer i arbetsscheman och vad organisationen och individen kan göra för att minska hälsoriskerna med oregelbundna arbetstider.
Kursen är en heldagsutbildning med föreläsning och workshop. Här får deltagarna möjlighet att ta upp och diskutera praktiska problem med t ex schemaläggning och hur man hanterar olika utmaningar kopplade till verksamhetens arbetstider. Målet med workshopen är att inspirera och skapa förutsättningar för att utveckla nya lösningar, t ex genom att lära av andra verksamheters erfarenheter.
Du har möjlighet att skicka in och få scheman från din verksamhet analyserade och få förslag till förbättringar. Du får också stifta bekantskap med schema-analysverktyget Artur, som finns på Internet och är fritt att använda.
Vem riktar sig kursen Arbetstider och hälsan till?
Utbildningen vänder sig till schemaläggare, chefer med verksamhetsansvar, HR-personal, arbetsmiljöstrateger, skyddsombud m.fl.