Folkhälsomyndigheten meddelade på torsdagen att man behåller rekommendationerna kring att jobba hemma om man kan.
– Vi fortsätter med rekommendationen att arbeta hemifrån så mycket som möjligt. Det gör att kollektivtrafiken blir mindre belastad och de som måste vara på jobbet kan resa dit utan risk att bli smittad, sa Anders Tegnell på en presskonferens under torsdagen.
– Vi räknar med att det kommer att fortsätta så här åtminstone fram till årsskiftet och sedan får vi se framåt hur det blir med rekommendationerna, fortsatte han.
Flera undersökningar har visat att många som arbetat hemma har känt sig isolerade under våren. På Folkhälsomyndigheten är man också medvetna om att det finns risker med utdraget hemarbete.
Under torsdagen fick Anders Tegnell frågan om vilka risker som finns med att jobba hemma.
– Psykisk ohälsa. Vi har inte mätt detta än men vi vet att det kan bli problematiskt. Det är viktigt att arbetsgivarna vet att de fortsatt har ett ansvar att hålla sina anställda friska, sa Anders Tegnell som i andra intervjuer också konstaterat att det finns mycket som talar för att vi aldrig kommer tillbaka till det arbetsliv som en gång var. Att corona-pandemin blir ett slags ”kick-off till ett mer digitalt arbetssätt”.
Dagens Nyheter har varit i kontakt med ett flertal stora arbetsgivare och frågat hur de tänker gällande hemarbete under hösten. Flera företag planerar en långsam återgång från distansarbete till arbete på kontoret. På Energibolaget Fortum ska hälften av personalen arbeta hemifrån, hälften på kontoret, utifrån ett rullande schema.
På Ica-gruppens huvudkontor planerar man för att personer som har de viktigaste tjänsterna ska arbeta från kontoret i höst och att det därefter blir en ”kontrollerad upptrappning”. På Vattenfall ska en tredjedel av personalen återgå till kontoret den 1 september.
//OSCAR MAGNUSSON, Du&jobbet
Läs mer: Chefen: så gör vi för att få distansarbetet att fungera.
Vill du som chef eller skyddsombud lära dig mer om arbetsmiljö? Här är kursen för dig.