Så vände Mora kaos till socialtjänst i balans

2017-06-05

Många socialkontor i landet har tuffa arbetsvillkor och många som slutar. På barn- och ungdomsenheten i Mora lyckades man vända kaos till en fungerande och uppskattad arbetsplats.

Personalomsättningen var stor och sjukskrivningarna många på barn- och ungdomsenheten i Mora. Situationen är inte på något sätt unik för Mora, en enkät som tidningen Dagens Samhälle gjorde nyligen visade att åtta av tio kommuner saknar socialsekreterare.

Men i Mora har man hittat en väg ur sin svåra situation. Med hjälp av en handlingsplan som ledningen satte ihop tillsammans med de fackliga representanterna har man funnit en väg framåt som många andra kommuner redan visat intresse för.

– Förut var det mycket kaos, man tog topparna, det mest akuta, hela tiden. Nu är det mer långsiktigt, samma handläggare kan jobba med ett ärende hela tiden, säger Marie Edbom från Akademikerförbundet SSR i Mora, som varit med och bidragit till handlingsplanen.

Det har bland annat resulterat i att det nyanställts administratörer som tagit över administrativt arbete. Arbetsledningen hjälper också till att prioritera, och det har skapats en mottagningsenhet som tar hand om nya ärenden – i stället för att det hamnar direkt på olika handläggare.

Det har även införts en metodhandläggare som stöttar nyanställda, både kring rutiner och för att de ska få rätt vidareutbildning. En annan konkret åtgärd är man erbjuder fasta anställningar även vid föräldraledigheter. Hittills har det inte betytt att man hamnat i ett läge av överanställningar.

Även förra årets löneförhandling gick bra för socialsekreterarna som grupp.

– Stämningen är helt annorlunda. Innan var det tyst i korridorerna. Nu är det skratt och det känns att det är tryggare, säger Marie Edbom.

Enhetschefen Eva Byström säger till SVT Dalarna att förändringarna inte påverkat ekonomin till det sämre, delvis för att man kunnat skära bort konsulter.

//Du&jobbet, Oscar Magnusson