Idag gör vi av med drygt en tredjedel av den energi som våra jägarförfäder gjorde och som människor i dagens jägar- och samlarkulturer förbrukar. Vi har väsentligt mycket mindre muskelvolym och blir allt svagare till följd av en kultur med mycket stillasittande på kontoret och sedan hemma framför teven. Detta påverkar rörelseapparaten negativt, och är den främsta anledningen till varför människor blir sjukskrivna eller förtidspensionärer. Vilken kulturell hälsobomb vi har skapat med våra livsstilsval!
Vi behöver dock inte jogga och cykla flera timmar om dagen. Det viktiga är att föra in mer rörelse i vardagen. Att gå i trapporna, promenera till arbetet, använda ståbord, sitta på s k aktiva stolar (sadelstolar utan ryggstöd), gå eller cykla och handla, cykla till arbetet, gå ut och gå på lunchen, skaffa aktivitetshobbys som dans. Det går att vara hälsosam även om du sitter mycket – det viktiga är dels att sitta aktivt, dels att avbryta ofta med att röra på dig stående.
Vad behöver vi då göra varje dag? Satsa på uthållighetsträning i form av promenader, jogging, hopprep, cykling eller dans. För att tillgodose vårt genetiska recept behöver vi gå minst en timme om dagen. Men det behöver inte vara en timme i sträck.
Vi behöver också träna explosivitet. Våra förfäder tvingades då och då att fort som attan springa från en björn. En till tre gånger per vecka är bra. Min favorit är fartlek, som ger en härlig variation till löpningen. Det innebär att springa baklänges och sicksack, samt att – under det att man springer som vanligt – ibland öka tempot rejält för att sedan dra ner till ett lägre tempo än vanligt. Kort sagt, lek med tempot när du springer eller går. Den enkla formen är att göra knäböjningar intill skrivbordet under en minut så att du får en hög puls. Sitt gärna därefter kvar i huksittande 1-5 minuter för att avlasta ryggen.
Högintensitetsträning HIT eller Tabbat visar på att korta insatser som höjer vår puls nära max kan vara mycket gynnsamt, förutsatt att du gjort en hälsoundersökning som visar att ditt hjärta och övriga fysiologi är i form för det.
//MARTIN FRANSSON
Detta är ett utdrag ur vår tidning, Du&jobbet nr 8/2017. Intresserad av prenumerera? Läs mer här.