– Vår undersökning bekräftar att arbetsgivare inte möter ungas förväntningar. Trenden säger fler tillfälliga jobb, unga vill ha fasta jobb. Här finns en obalans, kommenterar Henrik Olsson, landschef för Transcom Sverige.
Hans erfarenhet är att tillfälliga jobb kan göra tillvaron otrygg på flera sätt för unga medarbetare. Att inte få fast jobb har många följdeffekter, som han tror att man lätt glömmer.
-För att exempelvis få bostadslån är en tillsvidareanställning ofta ett krav. Därför är jag extra glad och stolt över att vi på Transcom kan erbjuda det.
Behöver företag tänka om när det gäller anställningsform?
-Jag anser att en tillsvidareanställning är en viktig del av erbjudandet till unga personer för att vara en attraktiv arbetsgivare, men givetvis inte den enda. Vår undersökning visar även att ett bra ledarskap, möjligheten till karriär samt en högre grad av ansvar är andra delar. Vi arbetar dagligen med dessa delar.
Ett annat resultat är att unga gärna stannar länge på ett jobb som de trivs på. De tycks alltså inte längta efter jobbyten, som det ibland framställs. Underskattar vi deras vilja engagera sig?
– Enligt vår erfarenhet beskrivs unga ofta som krävande, kritiska och lata på arbetsplatsen. Bl a skyllde en rapport från Migrationsverket dalande effektivitet på ”curlade 80-talister”. Vi på Transcom delar dock inte den synen och det var en anledning till att vi ville göra den här undersökning.
De flesta av medarbetarna på Transcom är ca 20-25 år, och 90 procent av cheferna är rekryterade internt.
-Några av dem är endast 21 år gamla och gör ett fantastiskt jobb. Unga är faktiskt villiga att ta ansvar, de är drivna, söker gott ledarskap och vill utvecklas. Arbetsmiljön måste anpassas till den nya generationen. De är framtidens kompetens och som företag måste man ge dem tydliga avtal och se till att de trivs på jobbet.
//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, Eva Berlin