Det var i augusti som en man som hittats skjuten i Östberga i södra Stockholm kom in till akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Bara fyra minuter efter att ambulansen anlänt fanns ett 40-tal anhöriga på plats.
– Det var upprörda känslor, men det riktades mest mot polisen. Men även personalen på akuten upplevde det som jobbigt, berättar Carl Magnus Rutherfalk, chef för säkerhetsledningen på Karolinska Universitetssjukhuset.
Under turbulensen flyttades de personer som befann sig i väntrummet och dörrar låstes. Händelsen har också påverkat sjukhuset som, enligt Carl Magnus Rutherfalk, ”vidtagit åtgärder” tillsammans med polisen för att förbereda sig för liknande situationer i framtiden. Främst handlar det om att snabbt kunna få upp de skyddsanordningar som finns.
– Sådana här saker ska inte få komma nära verksamheten. Man måste få vara trygg på sin arbetsplats. Men det är speciellt på en akutmottagning, det är ofta chockade och upprörda personer som kommer hit. Och man ska komma ihåg att vi har en utvecklad säkerhetsorganisation på Karolinska. Vi är vana vid hotsituationer och vård av personer med skyddsbehov, säger Carl Magnus Rutherfalk som också berömmer personalen för att man arbetade metodiskt för att lugna ner situationen.
Upprörda anhöriga som samlas vid akutmottagningar efter skjutningar har under senare år blivit ett problem vid flera sjukhus i landet. Sedan 2015 har minst 81 skottskadade personer vårdats på sjukhusen i Lund och Malmö, enligt tidningen Vårdfokus. Flera gånger har det blivit hotfulla situationer när anhöriga kommit till sjukhusen.
Säkerhetshandläggaren på Skånes universitetssjukvård, Marie Jensen, har intervjuat anställda vid akutmottagningarna. Många berättar att de får en klump i magen och vänder på sin namnskylt när det kommer in person som blivit skjuten. Anställda har också blivit hotade till livet.
– När jag började göra mina intervjuer trodde jag inte att anhörigsituationen var så allvarlig som den är. De ställer ibland helt orimliga krav på personalen, säger Marie Jensen till Vårdfokus.
Även vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har det varit liknande händelser. Vid något tillfälle har uppemot 60 anhöriga samlats vid akuten.
Som en reaktion på händelserna vid akutmottagningar vill Moderaterna förändra lagstiftningen.
– Jag tror att det viktiga här och nu är att visa att vi från samhällets sida ser väldigt allvarligt på detta. Är det så att man begår till exempel skadegörelse, eller hotar, eller på annat sätt agerar kring sjukhus eller hälsocentraler, så vill vi att det ska straffas hårdare, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson, till Aftonbladet.
//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, Oscar Magnusson