Det skrivs mycket om Karolinska Universitetssjukhuset just nu. Dagens Nyheter har i en uppmärksammad granskning funnit att ett konsultbolag fakturerat sjukhuset för över 250 miljoner sedan 2011, och fakturaunderlag för 57 miljoner saknas. Konsultbolaget har i snitt tagit ut 700 000 i månaden för varje konsult. Dessutom unga sådana, sju av nio är födda mellan 1985 och 1993. Dessutom ska konsulterna ha jobbat 65 timmars arbetsvecka under hela året – något som verkar osannolikt och om det stämmer strider mot arbetstidslagen.
Överhuvudtaget har konsulterna goda tider just nu. Jag har en bekant som jobbar som IT-konsult. Det skärs guld i den branschen just nu, hävdar han. Att få utomstående kan bedöma arbetsinnehållet förstärker sannolikt IT-folkets (och konsultbranschen i sin helhet) möjligheter att krydda räkningarna. Vaga beställningar är en annan anledning till att kostnader drar iväg.
Men går vi tillbaka till sjukhusen är det uppenbart att alla yrkesgrupper inte har samma möjligheter att skära guld. I våras krävde ett antal sjuksköterskor på Karolinska 3 000 kronor mer i månaden. De nekades löneförhöjningen och sade upp sig. Även på andra platser i landet har sjuksköterskor nekats relativt blyga löneökningar – vilket lett till uppsägningar och personalbrist.
Det finns olika penningpåsar i samhället. På Karolinska Universitetssjukhuset är det väldigt tydligt.
//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, Oscar Magnusson