Få upp till 80% i stöd för arbetsmiljöutbildningar!

2024-09-16

Arbetsmiljöforum är en godkänd utbildningsanordnare, vilket innebär att företag kan få upp till 80% av kostnaden för våra arbetsmiljöutbildningar subventionerad från AFA försäkring. Stödet är en fantastisk möjlighet för företag att kompetensutveckla sin personal inom detta viktiga område.

Ny förlängning av stödet för arbetsmiljöutbildningar

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har beslutat att förlänga stödet för arbetsmiljöutbildningar med ytterligare 35 miljoner kronor. Förlängningen gäller utbildningar som startar tidigast den 1 september 2024 och pengarna kommer att avsättas till och med 31 december 2025. Det innebär att företag inom den privata sektorn, som har tecknat kollektivavtal om Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), kan få stöd för utbildningar under denna period.

Vem kan ansöka om stöd?

Stödet är tillgängligt för företag inom den privata sektorn med kollektivavtal om TFA. Både chefer och skyddsombud/arbetsmiljöombud kan ansöka om subventioner för arbetsmiljöutbildningar. Summan du kan få i stöd beror på utbildningens längd och om både chefer och skyddsombud deltar tillsammans eller ej.

Till vilka utbildningar ges stödet?

Stödet täcker digitala, skräddarsydda och öppna utbildningar samt utbildningar på plats. Dessutom kan resor och boende täckas om det är aktuellt.

Som chef kan du ansöka om stöd för både grundutbildning och vidareutbildning, medan skyddsombud/arbetsmiljöombud endast kan få stöd för vidareutbildningar.

Hur ansöker man om stöd?

Ansökan om stöd görs via AFA Försäkrings hemsida. Du kan ansöka om stöd både i förväg och i efterhand, men faktura och kopior måste skickas in senast två respektive fyra månader efter utbildningen. Deltagaren ska också besvara en uppföljningsenkät innan stödet betalas ut. Varje ansökan behandlas individuellt.

Vilka utbildningar är godkända?

Stödet från AFA Försäkring gäller för vidareutbildning för skyddsombud/arbetsmiljöombud, då grundutbildningen omfattas av arbetsmiljölagen och därmed inte berättigar till stöd. Chefer kan däremot ansöka om stöd för både grund- och vidareutbildningar.

Arbetsmiljöforum erbjuder en rad utbildningar som är godkända för AFA-stöd. Så passa på att kompetensutveckla er personal innan året är slut.

Här listar vi ett urval av utbildningar som kan innefattas av stödet:

-SAM
-Psykosocial skyddsrond
-Skyddsombudsrätt
-E-learning: Grundläggande arbetsmiljöutbildning

Du hittar hela vårt utbildningsutbud här.


Vill du ha hjälp?


Jonas Gustafsson
jonas.gustafsson@arbetsmiljoforum.se