Därför slarvas det med skyddsutrustningen

2017-02-14

Mer än varannan hantverkare uppger att det slarvas med skyddsutrustningen på deras arbetsplats. Här är förklaringarna till varför det blir så.

Sifo har på uppdrag att företaget Snickers Workwear intervjuat 441 hantverkare från olika yrkesområden.

Undersökningen visar att mer än varannan, 52 procent, upplever att det slarvas för mycket med skyddsutrustning på deras arbetsplats.

Exempelvis hoppar 50 procent regelbundet över andningsskydd fast man borde ha det. Knappt var tredje person använder alltid knäskydd och bara fyra av tio använder alltid hjälm.

– Jag är förvånad att det är så många som inte använder skyddsutrustning, det trodde jag inte, säger Eva Vingård, professor emeritus i Arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet.

I svaren framkommer flera förklaringar till att det bristerna. Lättja, tidspress och att skyddsutrusningen krånglar till arbetet är något av det som nämns. Mer än var femte hantverkare uppger också att deras arbetsgivare inte förser dem med de arbetskläder och skydd som behövs.

– Det har också mycket att göra med säkerhetskulturen på den enskilda arbetsplatsen. Det kan se väldigt olika ut, säger Eva Vingård.

Hon pekar också på att många utländska arbetare, exempelvis bland underleverantörer på byggen, inte alltid har med sig samma säkerhetstänk som vi traditionellt har haft i Sverige.

För att komma till rätta med problemen måste vi satsa på det förebyggande arbetet, menar Eva Vingård. I hantverksyrkena är det dock svårt att komma förbi sådant som damm, buller och vibrationer. Då måste man se till att man har så bra skyddsutrustning som möjligt.

– Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Men varje individ måste också skydda sig själv så långt det går. Och får man inte gehör hos sin arbetsgivare får man vända sig till sitt skyddsombud, eller om någon sådan inte finns, till Arbetsmiljöverket, säger Eva Vingård.

//Du&jobbet, Oscar Magnusson