Därför blir hälsan sämre av pendling

2016-08-25

Nu när semestern är över börjar också pendlandet till och från jobbet. En ny rapport belyser de negativa effekterna av resandet.

Resorna till och från jobbet, med tåg, buss eller bil, påverkar hälsan. Tidskrävande resor leder till ökad stress, högt blodtryck och BMI. Det innebär också mindre tid över till hälsofrämjande saker som motion, sömn och att laga ordentlig mat. Enligt en ny studie så äter normalpendlaren 800 kalorier mer per vecka som en följd av resandet – mer snabbmat och tilltugg spär på kaloriintaget.

Rapporten bygger på studier av pendlare i England, där den genomsnittliga pendlingstiden sägs ha ökat med nästan en timme per dag.  Långvarig pendling riskerar förkorta livet på resenärerna. I London reser pendlarna i snitt 79 minuter om dagen. 72 minuter tar det för den genomsnittlige stockholmaren att ta sig till och från jobbet varje dag, enligt uppgifter från 2015.

Rapporten presenterar också en ”stressometer” – de tre aspekterna av pendlingen som stressar resenärerna allra mest. Topp tre är:

  1. Förseningar
  2. Överfulla tåg och bussar
  3. Osocialt beteende

Studien, ”Health in a hurry”, som är gjord av hälsoorganisationen The Royal Society of Public Health, rekommenderar arbetsgivare att förbättra möjligheterna för anställda att ha flexibla arbetstider och kunna jobba hemifrån. Allt för att minska belastningen av att pendla i rusningstid.

  • Liknande resultat finns bland svenska pendlare. En studie bland 21 000 pendlare i Skåne visar att bil-, tåg- och busspendlare mår sämre än de som kan cykla eller gå till jobbet. De har både mer stress och sömnsvårigheter. Sämst mår unga kvinnor av pendlandet i kollektivtrafiken, enligt studien som är gjord av Kristina Jakobsson, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

//Du&jobbet