Anställda måste följa med vid myndighetsflytt

2018-01-17

Anställda på en statlig myndighet som flyttar till annan ort måste flytta med. Om man inte vill tvingas man säga upp sig själv – och förlora flera förmåner. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

Frågan gäller den lilla myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen med 19 anställda som ska flytta från Stockholm till Karlstad inom kort. Sex anställda har genom sina fackförbund, Jusek och ST, drivit att flytten ska ses som en omplacering där de anställda blir erbjudna att följa med. Om man säger nej ska man bli uppsagd på grund av arbetsbrist, ansåg facken.

Arbetsdomstolen går dock på statens linje och menar att de anställda har arbetsskyldighet även på den nya orten och att man får säga upp sig själv om man inte vill flytta med. Konsekvenserna av domen för de anställda är flera: uppsägningstiden blir kortare, risk för längre karenstid i a-kassan samt kortare tid med stöd till omställningsåtgärder från statliga Trygghetsstiftelsen.

Jusek menar att domen utgår från en ålderdomlig syn på statliga tjänster som rådde för 30-40 år sedan. Då kunde man i princip inte bli av med en statlig tjänst men man förväntades också följa med om arbetsplatsen flyttade. Exempelvis var detta vanligt inom försvaret. I dag ser arbetsmarknad, familjeliv och sociala relationer helt annorlunda ut, menar Jusek.

– Statens system avviker från hur det ser ut på arbetsmarknaden i övrigt. Vi anser att den som inte vill följa med när arbetsplatsen flyttar till en annan del av landet måste få rimliga villkor och stöd i väntan på nytt jobb, säger Per-Olof Persson, förbundsjurist på Jusek.

Han menar också att anställningstryggheten på mindre myndigheter som kan tänkas bli aktuella för utlokalisering från Stockholm blir sämre. ST instämmer i samma kritik.

– Detta gör att staten som arbetsgivare måste jobba hårdare för att kunna behålla kompetent personal, och kunna locka till sig nya medarbetare, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST i ett pressmeddelande.

Enligt domen i Arbetsdomstolen har redan tio av 18 medarbetare på Fastighetsmäklarinspektionen sagt upp sig och fyra är tjänstlediga.

Arbetsdomstolen var inte enig i sitt beslut. Två av sju ledamöter gick på fackens linje.

//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, OSCAR MAGNUSSON