Muskuloskeletala diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO och den näst vanligaste inom kommuner och regioner.
Den typiska personen med långvarig sjukfrånvaro av detta skäl är en kvinnlig undersköterska inom kommun och region som är i sextioårsåldern och har en ledsjukdom. Ca 3 000 undersköterskor, vårdbiträden m fl hade en sådan diagnos 2017. För män är typfallet en lastbilschaufför inom Svenskt Näringsliv/LO, också i sextioårsåldern med en ledsjukdom.
Antalet muskuloskeletala sjukdomar ökar med åldern; en 56-64-åring har mer än fem gånger så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som åldersgruppen 16-35 år. Sjukdomarna är huvudsakligen av tre slag; ledsjukdomar som artros eller reumatism, ryggsjukdomar, samt sjukdomar i mjukvävnaderna, t ex fibromyalgi.
36-45 är åldern när de psykiska sjukdomarna är flest, både för män och kvinnor. Kvinnor har i högre grad än män psykiska diagnoser. Störst är risken för kvinnor som jobbar i regioner och kommuner, sektorn där detta är vanligast. I åldern 56-64 år har kvinnornas risk där nästan halverats.
Statistiken grundar sig på ersättningar från de kollektivavtalade försäkringarna.
//EVA BERLIN