Chefens arbetsmiljö i fokus

Att vara chef är inte alltid det privilegium man kan tro. Visst innebär chefsrollen inflytande och möjlighet att påverka, men den kommer också med ett stort ansvar. I många organisationer har chefer en nyckelroll i att skapa en sund arbetsmiljö, samtidigt som de själva behöver förutsättningar för att orka och utvecklas i sitt ledarskap.

Att bygga en sund organisatorisk och social arbetsmiljö kräver att alla har det bra på arbetsplatsen, inklusive cheferna. Det innebär att kunna sätta tydliga gränser, våga säga nej och avsätta tid för återhämtning och reflektion.

– Många chefer prioriterar bort sitt eget mående, vilket inte är särskilt hållbart i längden, säger Estelle Larsson Ekholm, arbetsmiljöspecialist på Arbetsmiljöforum.

Hon menar att hållbart ledarskap inte bara handlar om att skapa goda förutsättningar för teamet, det börjar med ledaren själv.

– För att organisationen och medarbetarna ska må bra behöver cheferna också göra det. Som chef behöver man komma ihåg att även värna om sin egen arbetsmiljö, säger Estelle. Det handlar inte om att sätta sig själv före andra, utan om att förstå att det egna välmåendet är en förutsättning för att kunna stötta och leda andra på ett hållbart sätt.

Våga ta hjälp och stanna upp

Att vara ledare innebär inte att alltid ha alla svar och just därför är det avgörande att våga ta hjälp. Många organisationer har interna stödfunktioner att luta sig mot, och ibland kan det också vara värdefullt att ta in extern hjälp för att få nya perspektiv eller avlastning.

Enligt Estelle handlar mycket om att skapa utrymme, både mentalt och praktiskt, för reflektion. Det gäller att våga stanna upp.

– Avsätt tid för eftertanke och reflektion. Vissa saker får man helt enkelt sätta på vänt, säger hon.

Den löpande dialogen med medarbetarna spelar också en stor roll för organisationens välmående. Genom regelbundna samtal kan man fånga upp utmaningar i ett tidigt skede, innan de växer sig stora.

– Det blir inte lika stora problem senare, om man fångar upp det tidigt, säger Estelle.

Men det kanske allra viktigaste, menar hon, är att inte glömma bort sig själv.

– Avsätt tid för dig själv och känn att det är okej att göra det, säger hon, och betonar hur viktigt det är att som ledare också våga vara öppen och ärlig.

– Ta stöd från dem som finns över dig i organisationen.

Chefen i centrum för ny konferens

Behovet av stöd till chefer och ledare är tydligt och det är något Arbetsmiljöforum nu väljer att möta med en helt ny konferens. Under en heldag riktad särskilt till chefer står organisatorisk och social arbetsmiljö i fokus, tillsammans med konkreta verktyg för ett hållbart ledarskap.

– Vi ser att chefer, särskilt de i första leden i små och medelstora organisationer, ofta står väldigt ensamma. De ska få allt att fungera, samtidigt som de själva inte alltid har förutsättningarna. Vi vill skapa något som är anpassat just för dem, säger Estelle.

Konferensen är tänkt att återkomma varje år, med nya teman som speglar de utmaningar och behov som chefer har just då. Ambitionen är att skapa en årlig mötesplats för chefer med fokus på kunskap, reflektion och konkret stöd i vardagen.

– Vi vill ge chefer både inspiration och konkreta metoder att ta med sig hem. Det handlar om att rusta dem för att både orka och lyckas i sina roller, säger Estelle.

Dagen bjuder på en mix av forskningsrön, praktiska verktyg och exempel från ledare med egen erfarenhet. Deltagarna får fördjupad förståelse för hur man som chef kan arbeta med psykologisk trygghet, motivation och kommunikation, men också hur man hittar balansen mellan höga krav och välmående i teamet.

– En god arbetsmiljö där medarbetare mår bra och känner sig trygga gynnar också produktivitet och kreativitet i organisationen, det går hand i hand, säger Estelle.

Estelle Larsson Ekholm
Utbildare och verksamhetsutvecklare
[email protected]

Relaterade artiklar


Lägger till i kundvagnen

  • x